Ramen Grote Kerk De Rijp

Wie voor het eerst de Grote Kerk in De Rijp bezoekt valt de grote rijkdom op aan kleuren.

 

De schitterende ramen zijn een feest voor het oog, vooral als de zon schijnt. Maar op een dag met de zon achter een wolkenlucht is de lichtspreiding mooier, zijn de ramen dieper van kleur waardoor de fijne details van de tekening beter zichtbaar zijn. Meestal is er niet een raam dat onmiddellijk de aandacht trekt. Je weet eigenlijk niet waar je het eerst moet kijken en je valt van de ene in de andere verbazing. Zoveel afwisselende Bijbelse en wereldse voorstellingen. Zo'n grote verscheidenheid aan kleurgebruik en toch één geheel.

 

Veel gebrandschilderd glas werd in de I7e eeuw in kerken aangebracht, maar door oorlogen, branden, stormen en niet te vergeten, baldadigheid, is zeer veel verdwenen. Ook in de Grote Kerk van De Rijp is door voornamelijk storm en baldadigheid de nodige schade aangericht. In veel kerken heeft men de gehavende ramen uiteindelijk verwijderd en zijn ze door blank glas vervangen. Regelmatig werden er reparaties uitgevoerd. Soms doordat men zuinig was werd daardoor een gescheurd ruitje gerepareerd met loodstrookjes waardoor het oorspronkelijke glas behouden bleef.

 

Soms werden er grote opknapbeurten uitgevoerd en uit de beschrijvingen die ons daarover nagebleven zijn, blijkt dat lang niet iedereen te spreken was over de wijze van herstel. Toch anderzijds getuigen die vele restauraties en rapporten van de liefde voor- en de trots op dit erfgoed van onze voorouders. Men heeft zich in de afgelopen eeuwen heel veel moeite getroost, tot op de dag van vandaag, om dit alles te kunnen bewaren.

 

De Grote Kerk heeft 24 ramen. Klik/tik op een van onderstaande ramen voor een korte beschrijving. Kom zeker eens langs als u in De Rijp bent om de schoonheid van de ramen met eigen ogen te bekijken.

 

 

Let op! Deze site maakt gebruik van cookies.

Verander je browsersettings of ga er anders mee akkoord. Lees meer

Akkoord