De Grote Kerk in De Rijp is een rijksmonument met een unieke collectie 17e-eeuwse ramen die van grote cultuurhistorische waarde zijn.

 

Eind 20e eeuw werd vastgesteld dat als gevolg van verwering en invloeden van zwavel en stikstofverbindingen in de lucht de ramen ernstig waren aangetast. Daarom werd op 4 mei 1992 de onafhankelijke (niet-kerkelijke) Stichting Behoud Rijper Glazen opgericht met als doel financiële middelen te verwerven om de 24 gebrandschilderde glazen in de Grote Kerk te restaureren en zo te behouden voor toekomstige generaties.

 

Correspondentieadres

p/a M.S.Dalenberg

Julianalaan 169

1483VK De Rijp

Tel: 0299-673142

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De stichting is bij de Kamer van Koophandel in Alkmaar ingeschreven onder nummer 41240884.

RSIN/Fiscaal nummer: 8151.60.008.

Bekijk hier de laatste jaarrekening van de stichting.

 

Bestuurssamenstelling

  • Voorzitter: M.S. Dalenberg
  • Penningmeester: J.G. Prins
  • Lid: F.C. Hoek
  • Lid: P. Ott

 

Bestuur en Organisatie

Sichting Behoud Rijper Glazen is een vrijwilligersorganisatie.
Het bestuur organiseert activiteiten, zoals adoptie van de gebrandschilderde glazen en de verkoop van sfeerlichten. Tevens wordt per jaar een bulletin uitgegeven met de beschrijving van één der ramen.
Het bestuur wordt niet beloond voor hun werkzaamheden.

 

Hoofdlijn doelstelling

“Vrienden van de Grote Kerk” met als hoofddoel het kweken van een spaarpot voor toekomstig onderhoud c.q. restauratie van de gebrandschilderde glazen.

 

Dit doet de Stiching o.a. door middel van:

 

Donateurs

Donateurs ontvangen één maal per jaar een bulletin met een beschrijving van één der ramen. U kunt al donateur worden voor een bedrag van (minimaal) € 10,- per jaar. Nieuwe donateurs ontvangen gratis een sfeerlicht naar keuze of het boekje Glazen Verhalen. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Acties

De Stichting heeft met succes diverse acties kunnen afronden.

Met de heropening van de Grote Kerk in 1995 heeft de Stichting een cheque ter waarde van ƒ 150.000,00 aan de Hervormde Gemeente kunnen overhandigen.

Daarna volgden de acties “VRIENDEN VAN DE GROTE KERK” en “DUITEN VOOR RUITEN”. Deze laatste actie loopt nog altijd door en houdt in dat iedereen een glas of tafereel kan adopteren! Neem hiervoor contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Activiteiten 2018
Verkoop van sfeerlichten en promotie van de adoptieglazen op diverse gelegenheidsmarkten.
Samenstelling en uitgifte van bulletin nr. 19, het raam “HOLLANDIA”.

 

Giften & Sponsoring (culturele ANBI status)

De stichting is bij de Belastingdienst geregistreerd als culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Doet u een (gewone) gift aan een culturele ANBI dan geldt een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting. Er geldt wel een drempel en een maximum voor gewone giften.
Legaten vrij zijn van successierechten.

 

Fusiegeld

In aanloop naar de fusie met de gemeente Alkmaar op 1 januari 2015 werd fusiegeld beschikbaar gesteld door minister Plassterk t.b.v. verenigingen en stichtingen. Ons bestuurslid Fred Hoek kwam daarbij met het idee van twee nieuwe ramen. In overleg met de Alkmaarse Glazenier, de heer Roel Hildebrand, is hiervoor een plan met calculatie ingediend dat uiteindelijk ook werd toegewezen.

 

Rijper Glazen (sfeerlichten)

De Rijper Glazen zijn op 9 december 2016 tijdens het Midwinterfeest geïntroduceerd. Het zijn unieke sfeerlichten die delen van de gebrandschilderde ramen in al zijn schittering tonen. Met de verkoop hoopt de Stichting de spaarpot voor de restauratie en het onderhoud van de ramen verder te kunnen vullen.

 

 

Let op! Deze site maakt gebruik van cookies.

Verander je browsersettings of ga er anders mee akkoord. Lees meer

Akkoord